WINTERAVONDTONEEL

Theatergroep “Toneel Overdag” speelt

“GOUDMERELS” van Chrétien Schouteten

Regie: Peter van Kruining

In 1938 vlucht Lise Meitner, een Joodse natuurkundige, met hulp van de Groningse hoogleraar Dirk Coster uit Nazi-Duitsland naar Nederland. Lise Meitner stond op het punt om, samen met de Duitse chemicus Otto Hahn, kernsplitsing te ontdekken; de basis voor de ontwikkeling van kernenergie maar ook voor die van de atoombom.

We maken de angstige vlucht van Lise mee, we horen over de Emslandkampen, we horen over de onwil van Nederland om Joodse vluchtelingen op te nemen. We zien de innerlijke strijd van Lise Meitner die haar land wil ontvluchten en toch ook weer niet.

We worden geconfronteerd met de vragen van Dirk Coster achteraf: heb ik genoeg gedaan tegen de Nazi’s? Heb ik genoeg gedaan voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan ik?

We zien na de oorlog Lise Meitner worstelen met het idee dat kernsplijting heeft geleid tot de atoombom waarmee de mensheid zichzelf kan vernietigen. En door alles heen speelt steeds weer de tegenstelling tussen vrijheid en onvrijheid.

 

Wat vinden wij van dit alles? Een voorstelling die aansluit op actuele thema’s en die perfect past bij 75 jaar bevrijding.

 

 

 Begeleiding Peter van Kruining

Datum vrijdag 26 maart 2021

Tijd en plaats 20.00 uur in De Gasthorn, De Gast 58a

Kosten €5, =