Kloosterweekend in Egmond

Net als in 2016 brengen wij dit jaar een bezoek aan de Benedictijnse St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken ervan getuigt hoe goed een leven met God is. Benedictijnse monniken vormen een contemplatieve gemeenschap. Toch is de missie van de gemeenschap niet alleen God en elkaar te dienen maar ook daarvanuit naar buiten te getuigen van de ruimte die deze manier van leven geeft.

Ons leven is een gebedsleven, gericht op het zoeken van God (ipv naar God). Dit gebed vindt uitdrukking in de dagelijks gezongen liturgie van getijden en eucharistie; daarnaast cultiveert iedere monnik individueel zijn persoonlijk gebed in de stilte van zijn cel, in de tuin, en zover mogelijk bij het werk. Wij geloven dat ons bidden ons meer één maakt met God, onze onderlinge liefde bevordert alsook onze liefde voor alle mensen en Gods hele schepping.”

Zo staat het op de site van de abdij. Wij gaan er heen met onze vragen en de behoefte aan stilte, aandacht en met de diensten als ankertjes in de dag. Vanaf de vroege morgen tot in de avond vormen deze diensten het eigenlijke programma. Daartussen ontmoeten we elkaar bij de maaltijden en tijdens wandelingen (de abdij ligt vrij dicht bij zee) of een spontaan gesprek.

Begeleiding: Yke Luinenburg
Data: vrijdag 1 t/m 3 februari 2019
Kosten verblijf: ca €100

Maximaal 10 personen, vervoer in overleg