Passiemuziek door de eeuwen heen

Passiemuziek, muziek bij het verhaal van het lijden van Christus, zoals dat beschreven is door de evangelisten Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes. Het eerste waar mensen aan denken is: De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Dat is heel begrijpelijk. Dit meesterwerk van Bach wordt in Nederland in de tijd voor Pasen talloze malen ten gehore gebracht. De Matthäus Passion neemt in deze lezing een prominente plaats in. Dit grootschalige werk is echter niet uit de lucht komen vallen en staat ook niet op zichzelf.

In de lezing met muziekvoorbeelden “Passiemuziek door de eeuwen heen” wordt u ingewijd in de geschiedenis van de passiemuziek. We beginnen bij het begin (twaalfde en dertiende eeuw) en we eindigen in onze eigen tijd, met de Johannes Passion van de componist Arvo Pärt.

Op onze gang door de muziekgeschiedenis zullen we de ontwikkeling van de passiemuziek leren kennen, van gregoriaans via renaissance en barok naar de muziek van de romantiek en de moderne tijd. We zullen ontdekken dat deze ontwikkeling wordt gekenmerkt door vernieuwingen, maar ook door het voortbouwen op het bestaande en niet zelden zelfs door het teruggrijpen op vroegere muzikale vormen. Dit alles wordt gepresenteerd aan de hand van twintig muziekvoorbeelden.

Inleider: Kees Kugel
Datum: donderdag 28 maart 2019
Tijd en plaats: 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Jellemaweg