Film: Troubled Water

De jonge Jan Thomas keert na acht jaar cel terug in de samenleving: vervroegde vrijlating wegens goed gedrag.

Jan Thomas, de moordenaar(?) van een kind komt na 8 jaar vervroegd uit de gevangenis en probeert zo onopvallend mogelijk een nieuw leven op te bouwen (de Noorse titel van de film is De Unsynlige, de onzichtbare) en begint als organist in een kleine katholieke kerk in de buurt van Oslo te werken. Veel van zijn gevoelens – vooral frustraties, schuldgevoel en eenzaamheid – legt hij in zijn orgelspel. De hartstocht van zijn orgelspel staat in contrast met zijn zachtaardige uitstraling.

Onzichtbaar blijven lukt niet. Alles begint te schuiven op het moment dat de moeder van zijn slachtoffertje de kerk binnenwandelt. Haar geschiedenis brengt alles wat we net over hem denken te weten weer aan het wankelen.

Troubled Water(2008) gaat over menselijk falen, omgaan met verlies, over schuld, vergeving en verzoening. De Scandinavische setting en de lijnen richting kerk en geloof geven het geheel een extra dimensie. Genoeg stof om over na te denken en na te praten.

We vertonen de film in twee stukken, verdeeld over twee avonden. De bovenzaal van Klein Hanckema is een prima plek voor een kleine bioscoop en een goed gesprek.

Begeleider: Yke Luinenburg
Data: donderdag 6 en 13 december 2018