Film: Ida

Een film in zwartwit zonder achtergrondmuziek, kan dat boeien? Jazeker, de film Ida is heel onderkoeld van toon maar heeft heftige thema’s in zich. Het is 1962 en we zijn in Polen. Een jonge kloosterlinge twijfelt of zij rijp is om definitief haar leven in het klooster door te brengen. Zij gaat zich bezinnen en trekt er op uit. De ontmoeting met haar tante verandert veel: zij blijkt Joods te zijn. Samen met haar tante gaat ze op zoek naar haar wortels. Haar tante wil haar ook van het echte leven laten proeven en neemt haar mee naar bars en een danstent. Er ontwikkelt zich een relatie tussen Ida en de saxofonist van de band…

De film is indringend en roept vragen op. Het prachtige camerawerk versterkt de sfeer van zoeken en nadenken. In 2015 viel de film op en kreeg de Oscar voor beste buitenlandse film.

De film duurt zo’n 80 minuten en is daardoor geschikt om in één avond te bekijken en na te bespreken. Voor die bespreking willen we wel de tijd nemen, vandaar dat we een kwartier eerder beginnen dan de meeste WinterWerk-avonden.

Begeleiding Yke Luinenburg

Datum woensdag 19 februari 2020

Tijd en plaats 19.45 uur in Klein Hanckema