De weg van de vluchteling

Wie ben ik? Wie en wat heeft mij gevormd tot wie ik ben?                                                                                Vrijwel allemaal worden we wel eens met deze vragen geconfronteerd. Een groot verlies of schokkende gebeurtenis zet ons leven op z’n kop. Hoe blijf je op de been, vind je een nieuwe balans?

De vlucht van Iran naar Nederland werd voor mij, Aram, een oneindige reis op zoek naar mijn identiteit. Die vindt nu wel -na bijna 20 jaar- soms vaste grond in Nederland, maar blijft toch nog altijd verankerd in de gewoontes en herinneringen aan mijn vaderland en moedertaal. Mijn wortels liggen daar, mijn heden is hier. Waar ligt mijn toekomst? Het is alsof de invulling van het begrip “identiteit” moet worden uit- onderhandeld tussen twee culturen. Ik ben me er dan ook steeds meer bewust van geworden dat “identiteit” geen gefixeerd begrip is, maar zich voortdurend bevindt in staat van verandering.

Graag vertel ik over dit proces. Over hoe ik in kunst en geloof hulp en troost heb gevonden. Over de kracht van humor. En we laten u er ook zelf iets van ervaren: met behulp van voorwerpen, beeld en geluid reist u mee in het verhaal van een vluchteling. Wat maakt het dat iemand zijn/haar vaderland, bezittingen en geliefdes achterlaat? Wat moet ik allemaal doen of juist laten in een volkomen andere cultuur? Hoe lang voel ik me – en vinden anderen- mij een vreemdeling? En hoe erg is dat?

De avonden zijn informatief en creatief van opzet.

 

 

 

 Begeleiders Aram Pourdjafar en Paulien van den Andel

Data donderdag 14 en 28 januari 2021

Tijd en plaats Klein Hanckema, Kerkstraat 14