Boekbespreking: Stephan Enter, Pastorale, Amsterdam 2019

Oscar is de hoofdpersoon in het boek van Stephan Enter (geboren 1973). Hij is op school enigszins een buitenstaander. In het dorp Brevendal (d.i. Barneveld) zijn twee werelden los en naast elkaar te herkennen. Enerzijds is er het Veluwse dorp met alle tradities die daarbij horen. Maar Brevendal kent ook een wijk met mensen afkomstig uit de Molukken. Oscar raakt enigszins bevriend met Jonkie Matupessay. Als hij bij Jonkie in de wijk komt, valt hem de andere cultuur op. Alsof je niet langer in Brevendal bent.

Ook thuis ziet Oscar het verschil in levensopvatting van zijn vader en van zijn moeder. En dan is er Louise, zijn zus. Louise denkt erover na haar studie af te breken. Zij heeft inmiddels afscheid genomen van het geloof van het ouderlijk huis. Problematisch wordt dat als zij een relatie krijgt met de zoon van de nieuwe dominee van het dorp.

Enter heeft een boeiende roman geschreven. De reflectie op christelijk geloven is van een andere aard dan wat wij kennen uit de romans van b.v. Maarten ´t Hart. Zijn boek kent geen bitterheid. Eerder nuchterheid met ruimte voor kritische vragen.

Het boek geeft voldoende ruimte voor een bespreking. Hoe zit het met de botsing tussen twee culturen in dat ene dorp? Vanuit welk perspectief is de roman geschreven? Hoe zit het met vrijheid? En hoe is de relatie tot christelijk geloven?

 

 

 

 

 Gespreksleiding ds. Henk Pol

Datum woensdag 3 februari 2021

Tijd en plaats 20.00 – 22.00 uur in de Schuilplaats, achter de Doopsgezinde Vermaning in Noordhorn